icon-facebook

Filà Espanyoletos

PDF Imprimeix Correu electrònic

escut_espanyoletos

ANY DE FUNDACIÓ:
1903
COMPONENTS: 226
MASET: Baixada St. Crist

CAPITANA 2013: 
Sara Montés Puerto

 

INDUMENTÀRIA

espanyoleto

 

 

HISTÒRIA

La Filà d'Espanyoletos va ser fundada l'any 1903 (és la més jove de totes les filaes), encara que la majoria dels seus fundadors havien pertangut a les desaparegudes filaes de l'Antiga Espanyola i dels Tomasins. Gràcies a ells aquesta Filà d'Espanyoletos va heretar tots els drets i deures com el d'anar primer en les desfilades, a més el seu capità és el Capità Major del Bàndol Cristià i l'ambaixador cristià va acompanyat per aquesta filà. A més, aquesta Filà és l'encarregada de portar el Guió de Sant Blai en la processó del 3 de febrer.

espanyoletos03

Aquesta Filà va nàixer amb gran dificultats però amb el temps i l'entusiasme dels seus membres, la Filà d'Espanyoletos compta actualment amb més de 200 membres.

L'actual Guió de Sant Blai va ser aportat per En Gabriel Aynat Belda (un dels fundadors) l'any 1903. Aquest senyor va fer front a les despeses d'aquesta joia encarregada a l'artista valencià En Joaquim Sorolla. El Sr. Aynat va ser el primer portador del Guió en la processó de 1903. Des de la seua aparició, el Guió només va ser absent a la processó els anys 1937, 1938 i 1939 a causa de la Guerra Civil.

JUNTA DIRECTIVA:

Presidenta: Paqui Molina García
Vicepresident: Agustín Molina Belda
Secretari: Luis Beneyto Micó
Vicesecretària: Rosa López Ferre
Tresorera: Mª Amparo Asensio Cantó
Vicetresorer: Alberto Regal Maldonado
Vocal Junta Festes: Miguel Vañó García
Vocal Junta de Festes: Mª Carmen Blasco Vañó
Vocals: Vicente Pérez Pascual, José Miguel Asensio Cantó, Joan Gómez Tormo, Reme Gómez Tormo, Juan Bta. Molina Molina, Puri Sanchis Sala, Miguel Beneyto Carbonell, Inma Francés Sanz, Vicente Saplana Ferre i Quica Pastor Balsalobre.
Documentalista: Rafael Molina Sempere
espanyoletos02