icon-facebook

Filà de Granaders

PDF Imprimeix Correu electrònic

escut_granaders

WEB: www.granaders.org

ANY DE FUNDACIÓ: Anterior a 1860
COMPONENTS: 186
MASET: Baixada St. Crist

CAPITÀ 2013:
Jose Antonio Sanchis López
 

INDUMENTÀRIA

granader 

HISTÒRIA

La Filà de Granaders es remunta a l'antiga Soldadesca i, més recentment, a la Companyia de Granaders del batalló de Voluntaris Realistes creat en 1823. En desaparéixer aquesta Milícia, els seus components passen a denominar-se Comparsa de Biscaïns, fins a la dècada de 1850 que canvien a Comparsa de Granaders, adoptant l'uniforme dels Granaders de la Reina, que va passar a ser el vestit oficial de la Filà fins l'any 1922 que es decideix la seua modificació. L'any 1926 es va utilitzar per primera vegada el vestit actual, que porta brodada la imatge de Sant Blai.

Ha exercit diverses vegades el càrrec de Capità Major, gaudint actualment del privilegi de portar el dia 3 de febrer el Capità i l'Alferes la vara de comandament. 

Des de l'any 1874 la Filà té l'honor de ser la portadora de la imatge del nostre Patró Sant Blai en la processó del dia 3 de febrer.

El dia de Moros i Cristians, el Capità dels Granaders dispara en el centre de la batalla, al costat del Capità Major del Bàndol Cristià.

L'any 1983 es va celebrar el centenari de la bandera de la Filà, substituint-se l'antiga per una nova.

La Filà és l'encarregada de l'acte del Contraban, els anys en què aquest acte es realitza.

En 1985 es va inaugurar el nou maset, situat en la baixada del sant Crist. Els altres masets de la filà han estat al carrer de la Cantereria des de finals de 1942 fins a 1971, any en el que es va traslladar al local situat al carrer Blasco Ibañez.

 granaders02

granaders01

JUNTA DIRECTIVA

President: José Puerto Úbeda
Vicepresident: Francisco Juan Cerdá Puig
Secretari: Joan Perigüell Sempere
Tresorer: Manuel Vañó Ferre
Vicetresorer: Francisco Javier Francés Perigüell
Vocals Junta de Festes: Francisco Marco Molina i Ximo Carbonell Sirera
Vocals: Emilio Martínez Martínez, Manolita Beneyto Vañó, Inmaculada Ferre Puerto, Rafael Puerto Úbeda i Miguel Puerto Úbeda
 
granaders2