icon-facebook

Filà de Contrabandistes

PDF Imprimeix Correu electrònic
escut_contrabandistes


WEB:
 webs.ono.com/ecuerda

ANY DE FUNDACIÓ: 1864
COMPONENTS: 195
MASET: C. Vinalopó, 1

CAPITÀ 2013:
Pedro Castelló de Pereda

INDUMENTÀRIA

contrabandista

 

HISTÒRIA

La Filà de Contrabandistes com a tal es remunta a l'any 1860 encara que segons escrits arreplegats de cròniques locals, existeixen indicis molt concrets que la Filà de Contrabandistes és la continuació d'altres grups d'inspiració militar que derivarien cap al que hauria de ser la Filà de Contrabandistes.

Existeixen a més altres documents on es testifica que les reminiscències d'aquesta Filà vénen donades per l'antiga comparsa de Somatens.

La Filà de Contrabandistes es va fer creditora de figurar en les festes, en ocasió de la Guerra de la Independència, atès que en aquells dies, per a lluitar contra els francesos, van sorgir pertot arreu les "Partides" o "Quadrilles" de bandolers i contrabandistes, d'on es desprèn que aquella intervenció fóra sens dubte el motiu que servira com a inspiració a la creació de filaes de contrabandistes en poblacions com la nostra.

La Filà va ser molt modesta en els seus inicis pel que fa al nombre de components. Açò va motivar que a molts d'ells els resultara impossible pagar-se la festa i s'anaren apartant de la Filà fins a arribar a extrems veritablement alarmants. Tan difícils es van posar les coses per a aquells contrabandistes pioners, que la Filà va arribar a constar d'únicament nou membres.

Cap a 1915 va canviar per complet la fisonomia de la Filà ja que a l'augment de nous membres es va unir la reforma que es va fer del vestit de contrabandista en alguna de les seues peces donant-li major vistositat i colorit amb els seus preciosos dibuixos brodats i intercalats en el vestit de pana, idèntic al que s'usa actualment.

contra01

 

JUNTA DIRECTIVA:

President: César Vañó Reig
Vicepresident: Ricardo Reig Molina
Secretària: Mª Rosario Vañó Reig
Tresorera: Ester Sanchis Puerto
Vicetresorer: Pep Sanz Rabadan
Vocal de la Junta de Festes: Carlos Llinares Llobregat
Vocal de la Junta de Festes: Josep Molina Puerto
Vocals: Jairo Vañó Reig, Antonio García Molina, Jordi Molina Puerto, Enrique Reig Beneyto i Rafa Martí Rico

contra02