icon-facebook

Filà de Moros Vells

PDF Imprimeix Correu electrònic
escut_moros


WEB:
www.morosvells.org

ANY DE FUNDACIÓ: Anterior a 1859
COMPONENTS: 288
MASET: Escalinata, 4

CAPITANA 2013: 
Loli Úbeda Vicedo 

INDUMENTÀRIA

moro_vell

 

HISTÒRIA

L'antiguitat de la Filà podria datar del segle XVII, arran de l'antiga Festa de Soldadesca. Hi havia tres companyies formades per Arcabussers, Piquers i Mosqueters. Els Piquers solien vestir-se de Moriscs o Moros Vells. Però amb certesa només es pot dir que la Comparsa és anterior a 1860 i una de les més antigues.

En Francisco Vañó Silvestre, cronista de Bocairent i historiador, referint-se a aquesta Filà i a la seua denominació, en el seu llibre "Bocairente, Fiestas a San Blas, Obispo y Màrtir. Soldadesca, Moros y Cristianos", assenyala que la Filà s'inspira en el fet ocorregut el 1611, quan van rebre el bateig els fills dels moriscs expulsats el 1609 i que van ser arreplegats per famílies bocairentines. A aquests els van anomenar Moros Vells o Cristians Nous. Per aquest motiu, indica, resulta summament encertat que aquesta Comparsa faça la "Despulla" o Conversió del Capità Moro al Cristianisme davant la imatge del Sant Crist del Calvari. El 1860, quan s'organitzen les esquadres en dos bàndols, aquesta queda enquadrada en el bàndol moro.

Quan es va constituir com a associació el 1986, ho va fer com Filà de Moros Vells. La seua finalitat primordial és participar activament en la Festa de Moros i Cristians que Bocairent celebra en honor del seu Sant Patró Sant Blai. Recentment, en ocasió de l'adaptació dels seus estatuts, es va establir la denominació actual.

Respecte a la uniformitat, segons sembla, és el vestit turc del segle XVIII. Ha patit poques variacions al llarg de la història. Únicament, el 1972 es va modificar el turbant i es va canviar la manta per la gel·laba.

moros01

 

MASET

El Maset o local social, es troba en el Carrer Escalinata, núm. 4. Antigament se suposa que en lloc de tenir un local estable s'aniria passant de casa a casa i fins i tot la casa del capità de torn faria alhora de maset com s'indica en un reglament de la FIlà de 1911. Del primer maset com a tal que es tenen notícies és el que es trobava al carrer Abadia (damunt de la Penya Taurina). Posteriorment la Filà es va traslladar al Carreró (travessera de la Baixada del Sant Crist). Al voltant de 1954 es va mudar a la casa del Racó de l'Escalinata. Allí, després de les ampliacions necessàries, es va inaugurar l'antic maset el 1970 i l'actual el 1992.

 

JUNTA DIRECTIVA:

Presidenta: Isabel María Sanchis Puerto
Vicepresident: José Blas Llobregat Castelló
Secretari: José Manuel Jornet Llobregat
Vicesecretària: Xelo Pascual Esplugues
Tresorera: Maria Isabel Belda Molina
Vocal Junta Festes: Francisco Blázquez Mayoral
Vocal Junta de Festes: Blas Insa Pla
Cronista: Elena Llinares Sanchis
Vocals: José Manuel Jornet Valdés, Mari Carmen Vicedo Martínez, Magda Belda Silvestre, Agustin Doménech Ferre, Juan Antonio Vicedo Pastor, David Beneyto Gisbert, Pau Francés Torró i Blas Santamaría Soriano.
 


despojo