icon-facebook

Filà de Marrocs

PDF Imprimeix Correu electrònic
escut_marrocs


WEB: www.marrocs.com

ANY DE FUNDACIÓ: 1868
COMPONENTS: 335
MASET: C. Azorin, 36

CAPITANA 2013: 
Teresa Puerto Sempere

INDUMENTÀRIA

marroc

HISTÒRIA

En l'arxiu de la Filà (com s'indica en el llibre-programa de festes de 1961), apareix un document de 1931 en el que, la Filà celebrava el cinquantenari de la seua fundació, o siga, que la seua aparició en la festa seria en 1881.

Esbrinaments posteriors han aportat dades, transmeses de pares a fills, que sobre l'any 1860 un grup d'amics van decidir formar una Filà.

Segons es descriu, algunes d'estes persones van estar en les festes de moros i cristians que es van celebrar a Villena i van tornar entusiasmats, contagiant als seus amics i impulsant-los a agrupar-se i formar una nova Filà. Durant el transcurs dels anys 1860 fins a 1868, any en què realment pren la categoria de Filà amb el nom de "Marroquíes", no els va ser fàcil prendre part activa en les nostres festes, degut a la manca de recursos i a una dolenta organització. Es desconeix el nombre exacte de membres en el moment de la seua fundació. L'origen de la vestimenta, va ser una còpia de la Comparsa Marruecos de Villena, encara que amb el córrer dels anys ha patit modificacions.

La Filà va deixar de prendre part activa en la festa sobre l'any 1873, sense haver pogut saber a ciència certa els seus motius, però va ser l'any 1881, quan va reprendre la seua activitat. Testimoni evident del seu funcionament, és la nota de data 31 de gener de 1881, consignada per l'administrador de l'hospital "Per la rifa dels Marrocs 425", dada presa del llibre de la SOLDADESCA, MOROS I CRISTIANS de D. Fco. Vañó Silvestre (p. 75).

És a partir d'esta data quan ja pren autèntica categoria de Filà, estant present tots els anys en les nostres festes. Cal destacar que en la primera dècada d' este segle, va haver-hi anys en què el nombre dels seus components no sobrepassava la dotzena.

marrocs

JUNTA DIRECTIVA

President: Javier Cantó Vañó
Vicepresidenta: Teresa Sanchís Molina
Secretari: Xavi Pascual i Soler
Tresorer: Eduard Blasco Vañó
Vicetresorer: Blas Vicedo Vañó
Vocal de la Junta de Festes: Toni Puerto Peidro
Vocal de la Junta de Festes: Mª Ángeles Asensio Baldó
Cronista: Antonio Vañó Cabanes
Vocals: 
- Indumentària: Elena Bernabeu Calatayud
- Música: Joan Castelló Cantó
- Maset: Benjamín Álvarez Antolí
- Loteria: Laila Molina Huerta
- Armament: José Antonio Cantó Vañó 
 
Enterro