icon-facebook

Filà Mosqueters

PDF Imprimeix Correu electrònic
escut_mosqueters


WEB:
www.mosqueters.com

ANY DE FUNDACIÓ: Anterior a 1859
COMPONENTS: 315
MASET: Baixada St.Crist, 6

CAPITANA 2013:
Paula Santos Lama 

INDUMENTÀRIA

mosqueter

 

HISTÒRIA

La data de la fundació de la Filà és immemorial, perquè els historiadors del segle XVII, i arran de l'antiga Festa de la Soldadesca, ja indiquen que hi havia tres companyies formades per "Arcabussers, Piquers i Mosqueters".

A Espanya, la ruptura entre absolutistes i liberals va tindre lloc cap a 1819, però a Bocairent la gran majoria va ser liberal fins a 1823, sorgint a partir de llavors els "reialistes" partidaris de l'absolutisme, si bé a la mort de Ferran VII, en 1833, es van fer carlins. A partir de llavors la Soldadesca passa a tindre quatre Companyies, dues liberals, Tomasines i Moros Vells, equivalents a "radicals" i "moderats"; i altres dues absolutistes, Biscaïns i Mosqueters, o siga "carlins" i "servils".

En 1859 s'acordà que la Festa de la Soldadesca passara a denominar-se Festa de Moros i Cristians. Es van conservar les filaes existents, que lluitarien dues contra dues en el "Alardo de Soldadesca".

Esta Filà no dispara amb arcabús com les altres, sinó amb mosquet, venint-li d'ací la denominació de Mosqueters. Al mosquet més antic que guarda la Filà es pot llegir "Any 1860 - Camilio Molina", i en un altre hi ha escrit "Comparsa de Mosqueters, any 1864".

Originàriament va ser Filà del Bàndol Cristià, com ho recorden les efígies de Sant Blai brodades en les esclavines del seu capità i alferes, però al sorgir els dos bàndols en 1860 i voler figurar els últims, seguint la tradició en què els Mosqueters disparaven després dels Arcabussers, i a l'exprés desig dels membres de la filà, es van quedar en el Bàndol Moro i van passar a representar els heretges europeus, els Hugonots Francesos i Protestants dels Països Baixos, encara que la seua indumentària o uniforme indiquen que són "cristians".

mosqueters02

JUNTA DIRECTIVA

Presidenta: Mª Isabel Vañó Vañó
Vicepresident: Juan Vañó Botella
Secretària: Maite Doménech Montava
Tresorera: Mª Angeles Llorca Silvestre
Vice-tresorer: Enrique Llorca Silvestre
Vocal de la Junta de Festes: Mati Ferre Sanvictor
Vocal de la Junta de Festes: Luis Beneyto Galiana
Vocals: Juan Molina Martínez, Mila Ortega Vázquez, Pedro García Ferre, Pilar Silvestre Vañó, Blas Ferre Jornet
 
mosqueters01