icon-facebook

Biografia de Sant Blai

PDF Imprimeix Correu electrònic

sant_blaiQui es Sant Blai

Sant Blai va ser un bisbe de Sebaste d'Armènia (en l'actualitat Sivas, Turquia), que va fer vida eremita en una cova de la Muntanya Argeus. Segons sembla, va ser metge, encara que açò pot ser obeir més al miracle que va fer que a la seua vertadera professió. En el miracle va salvar un xiquet de morir ofegat per una espina que tenia clavada a la gola. D'ací li ve la fama a sant Blai com a remei per a tots els mals de gola. Segons una llegenda, se li acostaven també animals malalts perquè els guarís, però no li molestaven en el seu temps d'oració.

Però, encara que esta siga la seua faceta més coneguda, la fama li ve al Sant per un altre motiu: per la seua forma de morir. Va morir a principis del segle IV (any 316), sota la persecució de Licinius...

Quan la persecució d'Agrícola, governador de Cappadocia, contra els cristians va arribar a Sebaste, els seus caçadors van eixir a buscar animals per als jocs de l'arena al bosc d'Argeus i se'n van trobar molts, que esperaven fora de la cova de Sant Blai. Allí van trobar sant Blai en oració i el van arrestar. Agrícola va tractar sense èxit de fer-li apostatar.

Durant la seua estada en la presó, sant Blai va guarir alguns presoners. Finalment va ser tirat a un llac. Sant Blai, parat en la superfície, va convidar els seus perseguidors a caminar sobre les aigües i així demostrar el poder dels seus déus. Però es van ofegar. Quan va tornar a terra va ser torturat i decapitat. I és que quan l'home es planteja formes refinades de matar, la seua imaginació no té límits i és que, segons pareix, el martiri de Blai va consistir a esquarterar-lo amb grans raspalls de ferro, com els que s'usaven per a cardar la llana. Potser per això, alguns gremis de cardadors el tenien com a patró.

El cas és que el seu culte es va estendre ràpidament per l'orient europeu i, durant les croades, les seues relíquies es van escampar per tot Europa (la Relíquia de Bocairent, va arribar al poble un 29 d'abril de 1704) i la seua devoció es va propagar gràcies a moltes guariments miraculosos, sobretot dels mals de gola. I així tenim el nostre patró sant Blai als retaules de moltes esglésies, en la benedicció dels pans, amb un cordó al coll, en record d'eixe Blai que és el millor del món a l'hora de guarir goles.