Actes Festers

Les festes de Moros i Cristians de Bocairent en honor a Sant Blai se celebren durant la primera setmana de febrer.

Són 4 dies principals, més la vespra, les Caixes, i un dia de descans, posterior, anomenat l’Eixabegó.

1r dia (divendres)
NIT DE CAIXES

El dia 6 de Novembre de 1632 el poble de Bocairent, agraït per la curació de l’epidèmia que patia, aconseguida sota l’advocació de Sant Blai, el proclamava Patró de la Vila. Eixa mateixa nit va fer proclamació pública del seu patronat a colps de caixa, gojosament, per tots els carrers.

La feliç efemèride es reviu cada any al capvespre del primer divendres de febrer, després de l’Àngelus vespertí i del primer “Vítol al Patró Sant Blai” des de les mateixes portes de l’Ajuntament, per a seguir amb la desfilada de fanals i el redoblament de les caixes.

2n dia (dissabte)
L’ENTRADA

Des del primer terç del segle XX, els actes de la festa s’inicien pel matí amb l’hissat de les banderes, el cant de l’himne a Bocairent i la presentació de les bandes de música que acompanyaran a les filaes.

Per la vesprada, el record de les mainades aragoneses del Rei En Jaume I, les quals amb el comandament del Cavaller d’Oriz, van entrar al poble moro de Bekirent en 1245, torna a fer-se realitat entre l’aplaudiment de la multitud.

Les cinc filaes cristianes i les quatre mores desfilen pels carrers amb les seues banderes, estendards, cavalleria i esclaus, boato de capitans, al ritme d’alegres músiques els primers i amb el fragor de timbals i dolçaines els segons.

3r dia (diumenge)
SANT BLAI

La fanfàrria de l’Entrada deixa pas en aquesta jornada al misticisme. És la diada del Patró, del compliment del vot fet per Bocairent fa quatre segles.

Després de la diana matinera, en la missa major solemne, la gent espera il·lusionada la fi del sermó en lloances al Patró, per a contestar al “Vítol” que és la síntesi de la fe d’un poble. A la processó, sobretot a l’entrada de Sant Blai a la plaça i al Temple Parroquial, aquesta aclamació revestirà caràcters apoteòsics amb ciris en alt i “Vítols al patró Sant Blai” atronant l’espai.

4t dia (dilluns)
MOROS I CRISTIANS

Hui és el dia de la guerra. L’epopeia de la reconquesta i les seues lluites es concentren pels carrers, fins arribar al castell, amb trets d’arcabussos i mosquets.

Una vegada es calmen les armes, comença la subtil dialèctica dels ambaixadors la qual esdevé en una brillant polèmica. Esgotades les paraules, es disputa la fortalesa cos a cos, la qual caurà en poder dels moros.

Per la vesprada, amb la sort contrària i el mateix retrò d’armes de foc, els cristians, després de brillants parlaments, recuperaran el castell per a sempre.

5é dia (dimarts)
SANT CRIST

Després de les Dianes, d’itinerari variable, es puja a l’ermita del Sant Crist on, una vegada s’acaba la missa d’Acció de Gràcies, l’Ambaixador Moro recitarà el “Despojo del Moro”. Aquest, al desprendre’s de les seues règies vestidures, farà pública professió de fe i es convertirà a la religió de Crist.

A l’eixida, per a celebrar-ho i reposar forces de la pujada, es fa el tradicional esmorzar entre fogueres. A la tornada, ve l’obligat pas per l’església parroquial per a dipositar el bes a la relíquia de Sant Blai, exposada als fidels.

Per la vesprada, després del “Te Deum” d’Acció de Gràcies, es realitza el canvi de bandes als capitans i alferes de l’any vinent.