Filà de Mosqueters

Any de fundació: 1859
Components: 296
Web: www.mosqueters.com
Bàndol moro

Història

La data de la fundació de la Filà és immemorial, perquè els historiadors del segle XVII, i arran de l’antiga Festa de la Soldadesca, ja indiquen que hi havia tres companyies formades per “Arcabussers, Piquers i Mosqueters”.

A Espanya, la ruptura entre absolutistes i liberals va tindre lloc cap a 1819, però a Bocairent la gran majoria va ser liberal fins a 1823, sorgint a partir de llavors els “reialistes” partidaris de l’absolutisme, si bé a la mort de Ferran VII, en 1833, es van fer carlins. A partir de llavors la Soldadesca passa a tindre quatre Companyies, dues liberals, Tomasines i Moros Vells, equivalents a “radicals” i “moderats”; i altres dues absolutistes, Biscaïns i Mosqueters, o siga “carlins” i “servils”.

En 1859 s’acordà que la Festa de la Soldadesca passara a denominar-se Festa de Moros i Cristians. Es van conservar les filaes existents, que lluitarien dues contra dues en el “Alardo de Soldadesca”.

Esta Filà no dispara amb arcabús com les altres, sinó amb mosquet, venint-li d’ací la denominació de Mosqueters. Al mosquet més antic que guarda la Filà es pot llegir “Any 1860 – Camilio Molina”, i en un altre hi ha escrit “Comparsa de Mosqueters, any 1864”.

Originàriament va ser Filà del Bàndol Cristià, com ho recorden les efígies de Sant Blai brodades en les esclavines del seu capità i alferes, però al sorgir els dos bàndols en 1860 i voler figurar els últims, seguint la tradició en què els Mosqueters disparaven després dels Arcabussers, i a l’exprés desig dels membres de la filà, es van quedar en el Bàndol Moro i van passar a representar els heretges europeus, els Hugonots Francesos i Protestants dels Països Baixos, encara que la seua indumentària o uniforme indiquen que són “cristians”.

Junta directiva

Presidència: José Peidro Colomer
Vicepresidència: Agustín Ferre Colomer
Secretaria: Inmaculada Vañó Colomer
Tresoreria: Baltasar Peidro Puerto
Vicetresoreria: Juan Manuel Gisbert Ferre
Vicetresoreria: Laura Valdés Belda
Vocals Junta de Festes: Sixto Moya Calatayud i Xelo Vañó Gómez
Vocals: Quica Sirera Beneyto, Rafael Asensio Pascual, Antonio Beneyto Silvestre, Pepi Ortega Vázquez, Tania Pascual Peidro

Contacte: info@mosqueters.com

Càrrecs 2019

Capitana: TERESA DOMÉNECH BENEYTO
Alferes: JOAQUÍN SILVESTRE GALIANA