Filà de Contrabandistes

Any de fundació: Anterior a 1864
Components: 197
Bàndol cristià

Història

La Filà de Contrabandistes com a tal es remunta a l’any 1860 encara que segons escrits arreplegats de cròniques locals, existeixen indicis molt concrets que la Filà de Contrabandistes és la continuació d’altres grups d’inspiració militar que derivarien cap al que hauria de ser la Filà de Contrabandistes.

Existeixen a més altres documents on es testifica que les reminiscències d’aquesta Filà vénen donades per l’antiga comparsa de Somatens.

La Filà de Contrabandistes es va fer creditora de figurar en les festes, en ocasió de la Guerra de la Independència, atès que en aquells dies, per a lluitar contra els francesos, van sorgir pertot arreu les “Partides” o “Quadrilles” de bandolers i contrabandistes, d’on es desprèn que aquella intervenció fóra sens dubte el motiu que servira com a inspiració a la creació de filaes de contrabandistes en poblacions com la nostra.

La Filà va ser molt modesta en els seus inicis pel que fa al nombre de components. Açò va motivar que a molts d’ells els resultara impossible pagar-se la festa i s’anaren apartant de la Filà fins a arribar a extrems veritablement alarmants. Tan difícils es van posar les coses per a aquells contrabandistes pioners, que la Filà va arribar a constar d’únicament nou membres.

Cap a 1915 va canviar per complet la fisonomia de la Filà ja que a l’augment de nous membres es va unir la reforma que es va fer del vestit de contrabandista en alguna de les seues peces donant-li major vistositat i colorit amb els seus preciosos dibuixos brodats i intercalats en el vestit de pana, idèntic al que s’usa actualment.

Junta directiva

Presidència: Ricardo Reig Molina
Vicepresidència: Josep Miquel Molina Puerto
Secretaria: David Berenguer Belda
Vicesecretaria: Javier Martí Morrió
Tresoreria: Jairo Vañó Reig
Vicetresoreria: César Vañó Reig
Vocals Junta de Festes: Maria García Rico i Joan Ibáñez Cabanes
Vocals: Juan Bta. Reig Molina, Nacho Cortés Francés, Merche Colomer Molina, Jordi Molina Puerto, David Cuerda Puerto, Antonio García Molina, Mª Ángeles Sirera Palao

Contacte: contrabandistes.bocairent@gmail.com

Càrrecs 2019

Capità: DAVID CUERDA PUERTO
Alferes: MONTSERRAT RIBERA MARTÍNEZ