Filà de Moros Vells

Any de fundació: documentada des de 1852
Components: 288
Web: www.morosvells.org
Bàndol moro

Història

L’antiguitat de la Filà podria datar del segle XVII, arran de l’antiga Festa de Soldadesca. Hi havia tres companyies formades per Arcabussers, Piquers i Mosqueters. Els Piquers solien vestir-se de Moriscs o Moros Vells. Però amb certesa només es pot dir que la Comparsa és anterior a 1860 i una de les més antigues.

En Francisco Vañó Silvestre, cronista de Bocairent i historiador, referint-se a aquesta Filà i a la seua denominació, en el seu llibre “Bocairente, Fiestas a San Blas, Obispo y Màrtir. Soldadesca, Moros y Cristianos”, assenyala que la Filà s’inspira en el fet ocorregut el 1611, quan van rebre el bateig els fills dels moriscs expulsats el 1609 i que van ser arreplegats per famílies bocairentines. A aquests els van anomenar Moros Vells o Cristians Nous. Per aquest motiu, indica, resulta summament encertat que aquesta Comparsa faça la “Despulla” o Conversió del Capità Moro al Cristianisme davant la imatge del Sant Crist del Calvari. El 1860, quan s’organitzen les esquadres en dos bàndols, aquesta queda enquadrada en el bàndol moro.

Quan es va constituir com a associació el 1986, ho va fer com Filà de Moros Vells. La seua finalitat primordial és participar activament en la Festa de Moros i Cristians que Bocairent celebra en honor del seu Sant Patró Sant Blai. Recentment, en ocasió de l’adaptació dels seus estatuts, es va establir la denominació actual.

Respecte a la uniformitat, segons sembla, és el vestit turc del segle XVIII. Ha patit poques variacions al llarg de la història. Únicament, el 1972 es va modificar el turbant i es va canviar la manta per la gel·laba.

Junta directiva

Presidència: Juan Calabuig Ferre
Vicepresidència: Pablo Francés Tormo
Secretaria: Teresa Cabanes Calabuig
Vicesecretaria: Leopoldo Vañó Asensio
Tresoreria: Alejandro Molina Jornet
Vicetresoreria: Sara Morales Gisbert
Vocals Junta de Festes: José Antonio Llobregat Ferre i Juan Antonio Vicedo Pastor
Vocals: Vicente Úbeda Vicedo, Juan Ramón Vañó Bacete, Rubén Llobregat Ferre, Javier Ferri Espinós, Benjamín Castelló de Pereda, Luis Abellán Reche, José Blas Llobregat Castelló, José Antonio Beneyto García, Rafa Tormo Belda, Alícia Tudela Rojas

Contacte: info@morosvells.org

Càrrecs 2019

Capità: FRANCISCO BLÁZQUEZ MAYORAL
Alferes: ANTONI MARCO BLASCO