Filà de Granaders

Any de fundació: Anterior a 1860
Components: 166
Web: www.granaders.org

Bàndol cristià

Història

La Filà de Granaders es remunta a l’antiga Soldadesca i, més recentment, a la Companyia de Granaders del batalló de Voluntaris Realistes creat en 1823. En desaparéixer aquesta Milícia, els seus components passen a denominar-se Comparsa de Biscaïns, fins a la dècada de 1850 que canvien a Comparsa de Granaders, adoptant l’uniforme dels Granaders de la Reina, que va passar a ser el vestit oficial de la Filà fins l’any 1922 que es decideix la seua modificació. L’any 1926 es va utilitzar per primera vegada el vestit actual, que porta brodada la imatge de Sant Blai.

Ha exercit diverses vegades el càrrec de Capità Major, gaudint actualment del privilegi de portar el dia 3 de febrer el Capità i l’Alferes la vara de comandament.

Des de l’any 1874 la Filà té l’honor de ser la portadora de la imatge del nostre Patró Sant Blai en la processó del dia 3 de febrer.

El dia de Moros i Cristians, el Capità dels Granaders dispara en el centre de la batalla, al costat del Capità Major del Bàndol Cristià.

L’any 1983 es va celebrar el centenari de la bandera de la Filà, substituint-se l’antiga per una nova.

La Filà és l’encarregada de l’acte del Contraban, els anys en què aquest acte es realitza.

En 1985 es va inaugurar el nou maset, situat en la baixada del sant Crist. Els altres masets de la filà han estat al carrer de la Cantereria des de finals de 1942 fins a 1971, any en el que es va traslladar al local situat al carrer Blasco Ibañez.

Junta directiva

Presidència: Josep Calatayud i Beneyto
Vicepresidència: Paqui Molina Gisbert
Secretaria: Mati Tortosa Beneyto
Vicesecretaria: Mabel Sanchis Carbonell
Tresoreria: Josep Antoni Belda i Tortosa
Vocals Junta de Festes: Inma Ferre Puerto i Àngela Molina Botella
Vocals: Blas Molina Molina, Blai Molina Peidro, David Molina Calatayud, Juan Vañó Candela, Tere Ferre Jornet

Contacte: info@granaders.org

Càrrecs 2019

Capitana: SOFÍA MICÓ FRANCÉS
Alferes: MABEL SANCHIS CARBONELL