Museu Fester

La festa de Moros i Cristians és part consubstancial de la vida del poble. És per això que l’any 2003 s’inaugura el Museu Fester, on es recull la història i costums d’una festa que es remunta a mitjans del segle XIX, però que té les arrels en èpoques anteriors.

La formen nou filaes: Espanyoletos, Granaders, Contrabandistes, Terç de Suavos, Estudiants, Moros Vells, Marrocs, Moros Marins i Mosqueters. Cadascuna de les filaes té la seua representació gràfica al Museu Fester amb fotografies, il·lustracions, un maniquí amb el vestit típic de la filà, armes i algun detall personal que les caracteritza.

Als taulers informatius es recull la història i les tradicions més destacades. Al museu també hi ha la reproducció del Guió de Sant Blai, important obra pictòrica de Joaquín Sorolla, que es guarda a la Parròquia de Nostra Senyora de l’Assumpció i constitueix un estendard emblemàtic per als bocairentins.

La mostra de dos pintors locals, Blas Silvestre Jornet i Antonio Ferri Martín, en la seua faceta sobre la Festa de Moros i Cristians, il·lustren la cultura artística i pictòrica, així com partitures de música festera, nascuda i creada exprofesso per a l’acompanyament dels actes festers.