Filà d’Espanyoletos

Any de fundació: 1903.
Bàndol cristià.

Història

La Filà d’Espanyoletos va ser fundada l’any 1903 (és la més jove de totes les filaes), encara que la majoria dels seus fundadors havien pertangut a les desaparegudes filaes de l’Antiga Espanyola i dels Tomasins. Gràcies a ells aquesta Filà d’Espanyoletos va heretar tots els drets i deures com el d’anar primer en les desfilades, a més el seu capità és el Capità Major del Bàndol Cristià i l’ambaixador cristià va acompanyat per aquesta filà. A més, aquesta Filà és l’encarregada de portar el Guió de Sant Blai en la processó del 3 de febrer.

Aquesta Filà va nàixer amb gran dificultats però amb el temps i l’entusiasme dels seus membres, la Filà d’Espanyoletos compta actualment amb més de 200 membres.

L’actual Guió de Sant Blai va ser aportat per En Gabriel Aynat Belda (un dels fundadors) l’any 1903. Aquest senyor va fer front a les despeses d’aquesta joia encarregada a l’artista valencià En Joaquim Sorolla. El Sr. Aynat va ser el primer portador del Guió en la processó de 1903. Des de la seua aparició, el Guió només va ser absent a la processó els anys 1937, 1938 i 1939 a causa de la Guerra Civil.

Junta Directiva

PRESIDENTA: Alicia Beneyto Belda.

VICEPRESIDENT: Manolo Espinós Silvestre.

SECRETARIA: Mónica Gómez Molina.

VICESECRETARI: Lluís Beneyto Micó.

TRESORERA: Salomé Beneyto Calabuig.

VICETRESORERA: Luisa Belda Pérez.

VOCALS JUNTA DE FESTES: Raquel Sanz Molina i Eva Mª Gómez Molina.

VOCALS: Sonia Camarasa Olivares, Hugo Beneyto Belda, Francisco Beneyto Calabuig, Damián Beneyto Micó.

CRONISTA: Rafael Molina Sempere.

Contacte: espanyoletos@gmail.com

CÀRRECS 2025:

Capitana: SALOMÉ BENEYTO CALABUIG.

Alferes: FUENSANTA AGULLÓ SAPLANA.